Wednesday, 20 November 2013

MAKARONI BAKAR ( GUNA PEMANGGANG AJAIB) CIK FATIN

MAKARONI BAKAR

Bahan-Bahan



a. 2 genggam makaroni (kalu genggam kau tu besar..agak2 la yer..hehe) (jgn bnyak sgt nnti takot terlebih dos makarini plak..tpi klau sapa yg suka makaroni bnyak2 bleh letak lebih) (slalu kak bedah pkaimakaroni yang kecik2 comel je untuk bakar ni)
b. 1 sudu butter
c. 1/2 mangkuk daging / ayam cincang or daging/ayam burger
d. 1 mangkuk sayur campur
e. 1/2 tin cambell mushroom soup + 1/2 tin low fat milk
f. 4-5 biji cendwan dalam tin (hiris nipis-nipis)
g. salt, pepper, oregano secukup rasa
h. 1 ulas bwang putih (racik halus2)
i. 2 biji bawang merah (racik halus2)
j. 4-6 slices cheddar cheeses (racik2)(kandungan ikut kesukaan..kalu nk cheese banyak letak lebih sikit)
k. 6-7 biji telur (kalu nk rsa texture lebih kuat..letak lebih sikit)

Cara-Caranya 


1. Rebus makaroni, bila dah masak ,angkat dan toskan.
2. Kemudian, masukkan butter, tumis bawang putih dan bawang merah dalam kuali
3. Masukkan daging/ayam , hirisan cendawan, sayur campur
4. Bila dah masak sikit masukkan bancuhan mushroom soup dan susu




5. masukkan salt pepper n oregano(x nak letak oregano pun x pa)


6. Masak sampai mendidih dan kemmudian masukkan makaroni, gaul sehingga rata




7. Bagi sesiapa yang ada pemanggang ajaib boleh gunakan pemanggang tu untuk bakar..(sapukan sikit butter atas pemanggang, masukkan 1 layer makaroni, jangan terlampau tebal, sapu rata di dalam pemanggang itu, ,kemudian layerkan dengan chesse yg dh diracik2 tadi, layerkan pula dengan telur, ulang sampai makaroni habis,kalu perlu tambahkan cheese atau tepur,tambahkanlagi). Bakar lebih kurang 20-25 minit..
8 Bagi yang nak gunakan oven, bakar dalam oven, preheatkan suhu dalam 170 selama 20 minit




Macam ni la rupanya..bleh cicah sos kalau nak lagi sedap..






Selamat Mencuba..daaaaaa..

:D:D



KEK GULA HANGUS KUKUS CIK FATIN

Assalamualaikum dan selamat tengah hari

okey hri ni nk share resepi tradisional skit...disebabkan ibu kak bedah suka mkn kek ni..as her daughter kena ambik tau la psai ni kan..bleh slalu buat dkat ibu...hehe

KEK GULA HANGUS KUKUS

Bahan - bahan ( 6 orang)

1 cwan gula
1 cawan air panas
1 cawan susu pekat
1 cawa tepung gandum
2 sudu teh soda bikarboat
4 biji telur
2 sudu besar mentega

Cara-cara

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus (biaq gelap2 skit..nanti baru cntik kek tu)
2. Masukkan air panas (masuk sikit2..nnti dia meletup2) dan masak lagi hingga gula betul2 cair.
3.Masukkan mentega. Sejukkan, n ketepikan dulu
4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati ( kaedah kaup balik)
6. Masukkan pula tepung dan soda. Kacau sampai sebati
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dh sejuk tadi.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Kukus lebih kurang 1 jam


okey..selamat mencuba..(^_^)

daaaa

:D:D


Hebatnya Dia




HEBATNYA DIA

Kadang panas
Kadang sejuk
Daun daun luruh beterbangan
Deru angin bunyi kencang 
Umpama memahami isi hati kamu bukan

Kadang kamu boleh luahkan dengan kata
Kadang kamu boleh paparkan dengan perbuatan
Kadang kamu boleh tunjukkan dengan perwatakan
Tapi sampai bila sampai bila
Kadang saja kadang saja
Hati kamu siapa yg tahu
Ada rakan
Rakan pun kadang saja yang faham

Tenang luahkan padaNya
Dia tahu Dia tahu
Tetapkan iman dan taqwa
Ayuh bangun 
Jangan lemah
Dia dengar Dia dengar

Andai masalah yang kamu ada
Percaya orang lain lagi punya masalah
Masalah itu ujian
Ujian dariNya
Sebab apa sebab apa
Dia sayang kamu

Jangan kamu alpa
Jangan kamu lupa
Jangan punya masalah baru cari Dia
Dia dengar isi hati kamu
Beribu2 manusia,punya macam2 doa,
Dalam satu masa,infinity doa didengarnya 
Semua itu Dia dengar Dia dengar

MASYAAALLAH HEBATKAN DIA

Cikfatinchocoholic
7.13pm/20nov2013


Sunday, 17 November 2013

Yeayyyy cuti dh mula!!!JALAN2 ,DIET OR DUIT

Assalamualaikum n selamat pagi

1.JALAN -JALAN

Haaaa dh stat cuti sekolah ni..so apa plan abg2 kakak2 adik2 semua??

Ermm kalu yg dh ad anak2 tu..bwak la p jln2..ni la msanya nk eratkan sillaturrahimmm..ketawa bersam menangis bersama(mcm lagu ap tah tu)..aaaa..tima cuti ni jugk la bnyak parent yg akn ambik cuti kan..nk bwak ank2 g jln2..so kalu tmpat2 yg best kalu ank2 tu kecik lgi..bleh ke themepark...la ni dh bnyak dh themepark kt Malaysia ni..1 malaysia ad boleh diktakan..stat dr utara sampaila ke selatan..so pilih ja..tp pandai2 la budget..heehehe...bedah ad 1 story nk kongsi..cara menabung dia sgt best..ad seorang manusia ni..dh beristeri dan beanak pinak...dkat umah dia..ad disediakan tabung..n setiap tabung tu fungsi dia lain2...n salah satunya tabung nk g jln2...so dr kecik,dia didik ank2 dia menabung,bukn sekdar nk mnabung untk pelajaran..tp juga untuk holiday/vacation...memg la x dinafikan,parent akn smpan asingkan duit tu tiap2 bulan..tp nk tunjukkan kt sini..ank2 pun bleh diterapkan aifat ni...kalu penuh  tabung bleh la p jln2,kalu x penuh,budk2 tu akn memotivasikan diri sendiri untuk bg penuh tabung...haa..tu cra nk didik ank nk mnabung (alamak..lari tjuk..haha)

Okeyh...tu kalu y dh berumah tangga...kalu yg belum tu..means student..mesti rmai yg plan makan angi dgn member2 kan..ahaaa..gitu la ceritanya...org ckap..selagi masih single ni..jln dulu p tempat2 org...jln single2 ni senang skit..hehe..(kalu honeymoon tu lain ceritaa la..haha)...tp kalu dh syiok jln2 dgn kwn2 tu.jgn lupa parent or abg kakak adik kt umah..bwak blik la ole2 skit haaa...nnti kot kecik hati plak  depa..heeee...

2.DIET

Ahaa..ni lgi 1 topik hangat masa cuti..haaa..ad 2 kemungkinan kalu duduk umah time cuti ..ni kalu bedah la..samada berat naik atau turun..
Selalunya cuti ujung tahun ni org bertekad nk kuruskan bdan..al maklumla..nk naik new year kan..mesti nk new look...so bleh sja..sapa yg bertekad nk kurus tu..cuti ujung taun ni sesuai la....bnyak msa untuk beriadah...so rajin2 la google psai cara nk kurus dgn betol..ikut stepnya..bukan main redahh ja..nnti kot masuk sepital plak ha...okey..lpas tu konon comeback la kan bila dh hbis cuti..ayat yg slalu keluaq .."waaa..kurus kau..kau diet eh cuti ni"..muka slumbernyer jwab.. "eh x laa..mna ada"..dlm hati(diet la jugak skit2..hehehehe)...mesti ad yg mcm ni kan..haaa sbb bedah dulu pun mm ni jugk...

N lagi 1..cuti ni lahh msanya nk naikkan berat..mna x nya..kalu x cuti kan stress study lah stress exam la stress esaimen la...kalu budk2 ipg nk pikiaq psal praktikum lgi..ohh bnyak2..so kt umah ni la time cuti ni la msa untuk membalas dendam..hehehe...lpas tu ayat slalu kalu bukak cuti "ehhh makin sehat kau"(okey ni ayat bedah slalu dpat sekarang)..jwab dlm hati.."ohh well"..haha..

3.DUIT

ahaa...yg duit ni bg org2 yg punya masa depan skit..sbb ap bedah ckap mcm tu...haaa..sebbnya time cuti ni la..time org cri keja partime..nk cri duit lebih...yg ni bedah salute la..sbbnya slalu org cuti 1 buln stgah ni..mlasssss sgt nk keja..ya la .lgi pikiaqkan nk p mkn angin kan(mcm bedah..hehe)..tp sapa yg pandai cri duit time cuti ni...truskan.cri keja yg halal..n mendapt berkat..rezeke Allah dimana2 sja..di mana usaha,InsyaAllah ad hasilnya...:)

Okeylah..masa untuk msak lunch..jom2!! Jumpa lgi next entry..daaaaa


:D:D



Tuesday, 12 November 2013

Resepi Dorayaki Cik Fatin

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Okey memandangkan nk dkat cuti sekolah dh...makanya mcm2 pertukran resepi tgh dibuat...actually nk main msak2 ni ikut mood jugk...skali mood nk msak or nk buat kek tu mai..haaaa suma resepi dia nk try..kan3...tp mau mai mood mals tu...resepi hat paling simple mudah skali pun mlasss nk buat..kan3...

okey..hr ni nk ckap psal resepi baru..ermm x la baru..tp kak bedah bru try...so baru la bg kak bedah...nama resepi ni...

KUIH DORAYAKI ALA2 CIK FATIN(..nama mau grand..)

Okey..resepi ni simple ja..alaa mcm buat lempeng jugk la..ataupun kalu org utra panggil peknga(tempek dlm belanga)...atau pun omputih panggey pancake...gitu haa..pdhal suma sama ja..nama ja mcm2..


okeyh..trus kpda respi kita ya..

Ni bahan2nya ni dpatla dlm 10 biji





1. 100 gm Tepung gandum/tepung kek 
2. 60gm gula halus
3. 2 sudu besar madu
4. 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
5. 2 biji telur
6. 1/2 sudu besar minyak masak
7. 1/2 sudu kecil esen vanila

untuk inti
x kisah la nk filling ap..ikut suka sedap hati nk rasa ap..nak pkai jem pun bleh..inti kacang ka..kaya ka..so kali ni kak bedah letak nutella n kacang



Cara-cara

1. Dalam mangkuk pukul telur dgn gula sampai kembang




2. Lepas tu masukkan la madu, minyak
 dan esen vanila 

3. Masukkan la tepung n soda bikarbonat(ayak dulu).Kacau seara kaup balik.Bloeh tambah susu segar atau susu cair kalu terlalu pekat




4.kemudian..letakkan dalam pan..kalu nk cantik guna pan yg saiz comel2 tu..so x yah nk buat2 bentuk bulat dh.dia jadik sndri..guna api kecik ja tau..

Kalu nak guna cara manual mcm ni..letakkan dalam 1 sudu besaq..pastu pusing2kan dia..

Buat nipis2 ja tau..tkot nnti terlampau tebal plak dorayaki tu



Okey..ni manual punya rupa..keremot meremot la skit..

5.okey..bila dh dapat mcm ni..bleh la letak filling kt tngah..kiranya tangkup la..atau ad sstgah org..dia buat tebal2..lepas tu dia belah dorayaki tu n letak inti kt dalam tu..ikut kreativiti masing2..:)

Tadaaaaaa..rupa x penting..rasa tu yg penting..hahaha

Okey...selamat mencuba...:)

daaaaa

:D:D


Tuesday, 5 November 2013

Salam Maal Hijrah 1435

Assalamualaikum dan selamat pagi

Ahaaaa..dh msuk thun baru dh(kalender islam)...jd seharusnya kita yg beragama islam ni wajib alert dgn tarikh2 islam..bukan tahun baru sja..mcm2 tarikh lg..bila wafatnya Nabi SAW misalnya....sbb tu dr kecik lg kita dilatih benda2 ni..ahaa.igt lg dulu kalu time tadika..mesti ad lagu2 psal tarikh2 penting dlm islam..

Okey..x mau ckp bnyak..just nk ucapkan selamat menyambut Maal Hijrah 1435...slalu tahun bru ni org buat azam kan..awat kena tunggu thun baru nk buat azam?..sbbnya manusia nk dilahirkan untuk buat sesuatu bnda tu ats dasar target...jadi ramai lah yg berazam bila tiba tahun baru..Boleh ja kalu kita nk letakkan azam msa tgh2 tahun pun..tp minda ni slalu set awal tahun kan..haaa..sebb tu la ramai yg buat azam bila tiba awal tahun..nmpk mcm lebih jelas la kan..nmpk mcm cita2 tu lebih tinggi..azam tu lebih tekad..lebih kuat..

Bila ckap psal hijrah ni..kalu dlm konteks msyarakat la ni..lebih menjurus kpd prubhan dari baik ke buruk(ya laaaa..kalu dr buruk ke buruk tu bukan hijrah nama ya anak2)....berubh dr segi mcm mna tu? Ahaaaaa yg tu suma terltk pda dri msing2 la nk berubh ap ya..yg tu kena tnya dri masing2..huhuhu...

Yg pastinya..bertambah thun maka brtambah lah usia..dan makin dkat kita dgn kematian...

Salam Maal Hijrah 1435




Friday, 1 November 2013

Setaun 2 kali ambik SPM


Assalamualaikum n selamat pagi

Fuhhh..dh lama x jejak kaki kat sini...sory..busy skit..nk exam..ujung2 taun ni kalu budak2 maktab memg busylah nk exam..nak2 aku ni plak yg tgah sem 4..memg bnyak paper la jugk...exam ni kdg2 best kdg2 stress.time ni jugk la miss miss J nak naik dgn bnyaknya ha...setaun 2 kali rsa ambik SPM(mcm tjuk entry)..study menglahkan budk2 skolah..mna x nya..bnyak benda nk kena hafal(tu la mkan asam bnyak sgt,pesanan untuk diri sendri)...sem ni kak bedah punya paper 5 suma...

1. Stories for young leaners
2. Technology in education
3. Teaching writing
4. Teaching grammar
5. Rbt(reka bentuk teknology)

Hurmm ad org ckap duduk maktab ni x yah nk study sgt..keja dh pasti dpt dh...elaun pun dapat...HELLOooooo ..kak bedah nk ckap skit..sapa ckap x yah study???sapa ckap dh jamin keja???hurmmm penduduk2 maktab ja yg tau suma2 ni...

Budak2 maktab pun kena study mcm budak2 U lain jugk..so kt dunia ni x dak yang dtg bergolek..suma kena ad usaha..ad usaha ad la hasilnya...x dak usaha x nmpk la buahnya..kannn

N 1 more thing kak bedah nak bg tau..haaa..kdg2 hidup ni ad turun nak dia...kdg2 rsa dh berjaya..bila dh berjaya rsa bongkak..over konfiden..lepas tu turun balik...lepas tu heran sbb ap org lain bleh berjya berjya n trus berjya....tu suma lumrah....so kalu nak selalu berjaya..usaha kena berterusan(pesanan untuk diri sendri jugak)....jgn last2 minit bru nak stat(juga pesanan buat diri sendiri)...dimna ad kemahuan disitu pasti ad jln....dh usaha2 tu..tawakkal la...kena la jgak iringi dgn doa...jgn lupa..tu senjata org Mukmin tu..doa bnyak2...Allah tu Maha Mendengar ya rakan2...:)

Ap2 pun...sama kita usaha..sama2 kita doa..sama2 kita tawakkal...InsyaAllah...ad jlannya...:) okeyh bg sapa2 yg tgh nk exam..x kiralah SPM ka kuiz ka nk exam ujian berkomputer nk ambik lesen ka ujian ap lgi ha?...just wanna wish...

Gud luck and all the best...try to be the best among the best!!!!you can do it!!i can do it!!!we oll can do it!!we have to prove it!!!keep it up!!

p/s: i olls punya paper last 10hb nov..nnti i olls dtg blik k..daaaaaaa

:D:D


Saturday, 19 October 2013

Aku Tulis Aku Taip


Assalamualaikum dan selamat malam


Hi olls...hurmm nk tulis psal ap ya mlm ni, actually i have no idea ...okey..aku taip lagi,dan taip lagi, ohh siyez ni nk cerita psal apa ni ha?...tah la..aku taip lagi,sambil dengaq lagu Rossa Takdir Cinta...lagu yg aku dpt dri Cerekarama "Ciptaan Terindah"..baru ja aku tgok tadi... dan aku trus menaip lagi..ohh nak cakap psal ap ni..Lagu Rossa keep repeating ja dari tadi..ohh patutlaa..aku buat playlist tu "Repeat one song"...lagu ni nampak sgt mcm perli aku sebenaqnya..oh ya..bukan lagu ini sja,mcm2 lgu kat radio bila aku dengaq,ohh msuk sgt dgn cita aku..okey...aku nk cita ap ni,nk cita ap?..msuk kalu ni dh kali ke3 lagu Rossa ni ulang..dan aku trus menaip...

Tadi aku scroll kt home, ohh bnyak btul GiveAway la ni kan...okey la tu,bleh tmbah follower..kan?..ermm aku ad terniat jugk nk buat,tp nnti la dulu...busy skit la ni,nk exam sama,lgi 2 minggu lgi oiii..dan aku x setat study pun lgi..okey mcm biasa,aku x kan start study kalu aku x tau jadual yg sebetulnya bila..heee..(oh yaa,lagu Rossa d ulang kali ke4 dh)..dan aku terus manip tanpa arah tujuan, tah ap la aku taip ni...Ya Allah...haishh... 

Hurmm..disebbkan bnyak kali sgt lagu ni repeat n keep repeating, so aku terdetik nak tulis n  nk kongsi psai cerita tadi lah...alaaa cita Ciptaan Terindah tu..hurmm..cita tu spoil skit la ending dia.....ermm aku x mau cita psal yg dia(nurul syifa) kawen dgn abg dia tu,aku just nk tumpu kan dkat part mak dia dgn dia tu...tpi mesej dia tu yg penting...sedih tau..bila mak dia x mau trima dia yg muka bruk mcm tu....sanggup tukaq ank tu dgn ank org lain..hurmm tiba2 aku terpikiaq,kalu dlm dunia realiti kan,ada x ibu yang sanggup x terima anak dia yang mcm tu?..Ya Allah...aku x rsa ada...seburuk mana pun kita,sejahat mana pun kita, mak kita ibu kita mama kita tetap sygkan kita, kasih syg seorg ibu tu x ternilai harganya, Allah...semua tu dari Allah,rsa syg tu juga dari Allah...jdinya,kita sebgai anak kena tau tanggungjawab kita ...igt blik segala pengorbanan mak kita...MasyaAllah bnyakkkkk sgt..tak terkira,tak terbalas..Hargailah selagi mereka masih hidup...




:D:D





Saturday, 12 October 2013

RAYA HAJI DATANG LAGI



ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI


dh srapan ka semua?sarapan ap ha?nasik lemak?roti canai?teh tarik?kopi o?


Okeh esok lusa dh nak raya haji

jadi esok 9 Zulhijjah

jadi esok jom semua kita pakat-pakat puasa sunat k

tingkatkan amalan

banyakkan berdoa

semoga InsyaAllah satu hari nnti kita juga menjadi tetamuNya


HARI ARAFAH penuh keberkatan penuh keistimewaan

rebutlah peluang ni

mana tau kot-kot taun depan dh x jumpa dh peluang ni kan

SELAMAR HARI RAYA HAJI SEMUA 

jgn mkn daging lebih2 sgt..(^_^)

:D:D



Friday, 11 October 2013

#TIPS 2 KURANGKAN 7-8 KILO DALAM MASA 2 MINGGU




Assalamualaikum dan selamat tengah hari



haa semua dh lunch ka?ka ada lagi yg x bangun?.ohoiiii matahati dh terpacak,bukan setakat terpacak, dh nk senget nk tenggelam dh ni, okey hri ni nk kongsi la kan tips2 bagi sapa yg nak kurangkan berat badan tu,bedah sendiri pun,bila dh lama tak exercise, haaa memang senang nak naik berat nih, so, tadi ni tengah kodek2 kan ,jumpa la maklumat2 ni, i hope it can be shared wif u guys, hurmm, nk kurang berat ni 1 ja yg penting, TEKAD tu kena kuat, heee...tpi tips2 yg dekat bawah ni mcam senang la jugak...sbb ambik masa 2 minggu ja..jom kita cuba tengok..




MENU DIET 13 HARI TANPA GARAM

MENU DIET 13 HARI
PANTANGAN : GARAM (ASIN)
SYARAT :
1. Satu hari minum 8 gelas besar air putih (jangan air es), kurang lebih 2 liter air putih
2. Daging bistik digoreng dalam Danish Butter/Minyak Jagung/Butter unsalted (tawar)
3. Sayuran biasanya 1 ikat bayam, jangan direbus terlalu lama (tanpa garam), dan selada dimakan mentah
4. Makan malam terakhir pk. 18:00
5. Air putih dapat diminum setiap jam
6. Sebaiknya tinggal di rumah sbb kita buang air kecil boleh mencapai 8x sehari
7. Buang air besar jarang sekali sbb hampir semua makanan diserap oleh tubuh
8. Diet ini hanya menghilangkan lemak, jangan takut ada efek sampingan
KEUNTUNGAN :
1. Diet ini jika diikuti betul-betul (tidak menyimpang sedikitpun), akan menurunkan berat badan anda 7-8 kg
2. Diet ini telah diselidiki bahwa keadaan kimia di dalam tubuh semakin baik, sehingga tidak ada kemungkinan untuk bisa menjadi gemuk lagi
3. Asalkan setelah hari ke-14, makannya secara normal kembali (tidak berlebih-lebihan)
4. Diet ini cukup dilakukan sekali dalam setahun
YANG PERLU DIPERHATIKAN :
Apabila lupa, tiba-tiba makan sesuatu yang menyimpang dari diet ini, misalnya hari ke-4 atau misalnya sudah hampir selesai (hari ke-12), diet ini harus diulang lagi dari hari pertama. Sebab nantinya walaupun berat badan kita turun, tetapi kemungkinan untuk bisa gemuk lagi akan terjadi dengan adanya penyimpangan tersebut.
okey, now ni pendapat bedah, hurmm nk kurus kan, nk x?..okey jgn ambik junk food, SERIOUSLY cakap,kalu mkn yg lagi cepat naik,nk ganti nasik dgn cekedis, uihhh membazir ja la diet tuh, so bg sapa yg x boleh nk berenti mengunyah, beli la biskut oat ka, biskut yg tawaq hebiaq tu, kunyah la smpai muak, yg pasti jgn ambik JUNKFOOD...
MAKAnya selamat mencuba semua!!!....kita tngok hsilnya lagi 2 minggu k...
:D:D


DOA SEORANG WANITA




Assalamualaikum 


tadi masa scroll2 kt FB ..terjumpa "doa" ni...ermm mcm menarik ja..the words the sentences are soo beautiful...

#sharing



Sebelum Kau Halal Untukku Ya Allah aku berdo’a untuk seorang lelaki yang akan menjadi 

sebahagian dari hidupku Seseorang yang sangat mencintai-Mu lebih dari segala sesuatu 

Seorang lelaki yang akan meletakkan ku pada posisi kedua di hatinya selain Engkau 

Seorang  lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untuk Engkau Wajah 

tampan dan daya  tarikan tidaklah penting yang penting adalah sebuah hati yang 

sungguh  mencintai dan dekat  dengan Engkau dan berusaha menjadikan sifat-sifat-Mu 

ada pada dirinya dan ia haruslah  mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga 

hidupnya tidaklah sia-sia Seseorang  yang memiliki hati yang bijak, tidak hanya otak 

yang  cerdas Seorang lelaki yang tidak  hanya mencintaiku tapi juga menghormatiku 

Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku tetapi juga dapat menasihatiku ketika 

melakukan kesalahan Seseorang yang mencintaiku bukan kerana kecantikanku tapi 

kerana hatiku Seorang lelaki yang dapat menjadi  sahabat  terbaikku dalam setiap waktu 

dan situasi Seorang lelaki yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika 

aku disisinya Ya Allah aku tidak meminta seseorang yang sempurna namun aku meminta 

seseorang yang tidak sempurna, sehingga aku dapat  membuatnya sempurna di mata-Mu 

Seorang lelaki yang mmerlukan sokonganku sebagai peneguhnya Seorang lelaki yang 

memerlukan do’aku untuk kehidupannya Seseorang lelaki yang memerlukan senyumku 

untuk mengatasi kesedihannya Seseorang yang memerlukan diriku untuk membuat 

hidupnya menjadi sempurna Ya Allah aku juga meminta Jadikanlah  aku menjadi wanita 

yang dapat membuatnya bangga Berikan aku hati yang sungguh mencintai-Mu sehingga

aku dapat mencintainya dengan sekadar cintaku Berikan aku sifat  lembut sehingga 

kecantikanku datang dari-Mu Berikan aku tangan sehingga aku selalu mampu berdo’a 

untuknya Berikan aku penglihatan sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dan bukan 

hal buruk dalam dirinya Berikanlah aku lisan yang penuh dengan kata-kata bijaksana, 

mampu memberikan semangat serta menyokongnya setiap saat dan tersenyum 

untuk dirinya setiap pagi Dan bila mana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami 

berdua dapat mengatakan “Betapa Maha Besarnya Engkau karena telah memberikan

kepadaku pasangan yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna.” Aku mengeta

hui bahawa Engkau ingin kami bertemu pada waktu yang tepat. Dan Engkau akan 

membuat  segala sesuatunya indah pada waktu yang telah Engkau tentukan Amin Ya 

Rabbal ‘alamin






:D:D



p/s: minum ptg ap hri ni rakan2??





Thursday, 10 October 2013

TIPS #1 PENJAGAAN JARI JEMARI ( KUKU )



ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI 


dh breakfast ka????

okey hri ni bedah nk ckap skit psal tips penjagaan diri..okey yg ni memg org slalu terlepas pandang..iaitu KUKU...kuku memangla kecik..tpi jgn abaikan KUKU ya rakan..(haa tu mesti tgh tgok kuku masing2 tu kan)..okey smbil2 mkn tu..jom baca ni sat..



Penjagaan kuku ni sama nilainya dengan penjagaan wajah, rambut dan kulit. Tapi tak ramai tahu cara nak jaga kuku sebab tak tahu pentingnya kuku.  Menjaga kuku sebenarnya tak susah pun kita cuma kena sentiasa potong dan bersihkan kuku. 
Banyak keburukan yang datang kalau kita tidak menjaga kuku dengan sebaiknya. Antaranya adalah akan mendatangkan penyakit seperti cagu, kuku merekah, mudah patah, kusam, bewarna kuning atau hitam yang pasti menjejaskan penampilan kita.
Cara Penjagaan Kuku
1. Pastikan kuku dibersihkan selalu terutama bagi mereka yang sering melakukan kerja rumah seperti memasak. Jangan potong kuku terlalu pendek.
2. Rendam dalam air suam dapat melembutkan dan memudahkan kuku dipotong.

3. Gunakan alat khas untuk melicinkan permukaan kuku yang dipotong. Gosok kuku dengan kain untuk menanggalkan habuk yang tertinggal.
Petua Tradisional

  1. Kuku kaki kadang-kadang mudah berubah warna menjadi kehitaman atau kekuningan menyebabkan ia kelihatan tidak menarik. 
  2. Cuba tuangkan cuka di atas kuku tadi dan gosok dengan kain lembut. Kemudian bilas dengan air suam. Pasti warnanya akan kembali berseri.
  3. Selain itu boleh juga mengunakan hirisan buah lemon dengan di gosokkan pada jari dan kuku anda, biarkan 5-10 minit dan dibilas. Boleh amalkan selalu..
  4. Boleh juga mencuba dengan menggunakan bawang putih yang dibelah dua. Gosok pada kuku kaki hingga warnanya kembali berseri dan berkilat. Kemudian bersihkan.
Tips Mudah
Jika kamu mempunyai bajet yang lebih boleh saja pergi dapatkan rawatan di manicure & pedicure!
Tips Kecantikan
Jangan amalkan mengigit kuku kerana itu hanya merosakkan bentuk kuku yang sedia ada.


#ihsanpakcikggogle


:D:D




Tuesday, 8 October 2013

Jom join giveaway 1st dr Liendot & Shimot



Assalamualaikum dan selamat malam


Jom ramai2 join .. TEKAN SINI


Tarikh last 10 NOV 2013

Sempat lagi..jom2



  Pelbagai hadiah2 menarik menanti anda..jgn lupa tekan dkat atas tu ya..lepas klik situ..bleh la usha hadiah2 grand gitu..

Gud Luck n Selamat Mencuba ya



:D:D



Monday, 7 October 2013

"1st Giveaway by Miss Fluffy"



tarikh sehingga 27 OKT 2013









Segmen 'Kami Kembar Kami Geng'



Saya lahir pada 31 OGOS!!




jom2!!


KLIK SINI kalu nk join..:) 




Perancangan Allah Lebih Terbaik


DUHAI HATI  #1

Saat hati berkata "INGIN"


namun ALLAH berkata "TUNGGU"

Saat air mata harus menitis,


namun ALLAH berkata "TERSENYUMLAH"


Saat Segalanya terasa "MEMBOSANKAN"


namun ALLAH berkata "TERUSLAH MELANGKAH"


Kita merancang, Allah juga merancang-


tetapi perancangan Allah lebih baik:)




#kopipasta



:D:D







KLIK SINI