Wednesday, 20 November 2013

MAKARONI BAKAR ( GUNA PEMANGGANG AJAIB) CIK FATIN

MAKARONI BAKAR

Bahan-Bahan



a. 2 genggam makaroni (kalu genggam kau tu besar..agak2 la yer..hehe) (jgn bnyak sgt nnti takot terlebih dos makarini plak..tpi klau sapa yg suka makaroni bnyak2 bleh letak lebih) (slalu kak bedah pkaimakaroni yang kecik2 comel je untuk bakar ni)
b. 1 sudu butter
c. 1/2 mangkuk daging / ayam cincang or daging/ayam burger
d. 1 mangkuk sayur campur
e. 1/2 tin cambell mushroom soup + 1/2 tin low fat milk
f. 4-5 biji cendwan dalam tin (hiris nipis-nipis)
g. salt, pepper, oregano secukup rasa
h. 1 ulas bwang putih (racik halus2)
i. 2 biji bawang merah (racik halus2)
j. 4-6 slices cheddar cheeses (racik2)(kandungan ikut kesukaan..kalu nk cheese banyak letak lebih sikit)
k. 6-7 biji telur (kalu nk rsa texture lebih kuat..letak lebih sikit)

Cara-Caranya 


1. Rebus makaroni, bila dah masak ,angkat dan toskan.
2. Kemudian, masukkan butter, tumis bawang putih dan bawang merah dalam kuali
3. Masukkan daging/ayam , hirisan cendawan, sayur campur
4. Bila dah masak sikit masukkan bancuhan mushroom soup dan susu




5. masukkan salt pepper n oregano(x nak letak oregano pun x pa)


6. Masak sampai mendidih dan kemmudian masukkan makaroni, gaul sehingga rata




7. Bagi sesiapa yang ada pemanggang ajaib boleh gunakan pemanggang tu untuk bakar..(sapukan sikit butter atas pemanggang, masukkan 1 layer makaroni, jangan terlampau tebal, sapu rata di dalam pemanggang itu, ,kemudian layerkan dengan chesse yg dh diracik2 tadi, layerkan pula dengan telur, ulang sampai makaroni habis,kalu perlu tambahkan cheese atau tepur,tambahkanlagi). Bakar lebih kurang 20-25 minit..
8 Bagi yang nak gunakan oven, bakar dalam oven, preheatkan suhu dalam 170 selama 20 minit




Macam ni la rupanya..bleh cicah sos kalau nak lagi sedap..






Selamat Mencuba..daaaaaa..

:D:D



4 comments:

  1. wah sedap nya...
    http://kisahakudanalammaya.blogspot.com/2013/11/ephyra-serlahkan-kejelitaan-sebenar-anda.html

    ReplyDelete
  2. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Sedapnya cik fathin.
    Mohon share resepi ye.
    Jemput ke blog saya pula🤗
    izcergas.blogspot.my

    ReplyDelete
  4. ok nak cuba terus ni.....kasi bekal anak pergi sekolah... tq cik fathin

    ReplyDelete

KLIK SINI